Marie-Louise Kristola. Foto: Sveriges Radio
Marie-Louise Kristola. Foto: Sveriges Radio

"Fyra graders uppvärmning kan ge oåterkalliga effekter"

Målet på 2 grader nås inte
5:57 min

När nu de flesta länder lämnat in sina så kallade klimatlöften så pekar analyser på att världen går mot en global temperaturökning på 2,7 grader jämfört med före industrialiseringen. Därmed nås alltså inte det mål på 2 grader som ansetts viktigt.

Trots detta var det ändå positiva tongångar när FN på fredagen presenterade sin analys av klimatlöftena. Men vad gör det för skillnad om temperaturen stiger med 2, 3 eller 4 grader? Marie-Louise Kristola från miljöprogrammet Klotet säger att det gör en mycket stor skillnad och att en temperaturökning på 4 grader tros innebära oåterkalleliga effekter eftersom permafrosten då kan tina och släppa loss stora mängder av växthusgasen metan, vilket kan förstärka växthuseffekten ytterligare.

Nya ledare som valts i Australien och Kanada kan vara positivt för klimatarbetet, säger Marie-Louise Kristola, och vi hör också om vilket resultatet blev av mötet i Bonn i förra veckan. 

Mer i ljudklippet ovan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".