Därför ger högintensiv träning snabbt resultat

1:36 min

Att högintensiv träning kan ge goda resultat snabbt, det har man vetat sedan tidigare. Men hur det fungerar och varför bara ett par minuters träning kan ge så goda resultat, är fortfarande oklart. Men nu har forskare vid Karolinska institutet hittat en möjlig mekanism bakom träningsformens framgång.

Högintensiv träning, till exempel cykling där du kör så hårt du bara kan i en halv minut, sedan vilar i fyra minuter och upprepar det hela sex gånger, kan göra dig och dina muskler bra mycket uthålligare på kort tid.

Men ska träningen göra nytta måste du ta i allt vad du kan, så trettio sekunder är inte så kort som det kanske låter.

– Det går väldigt fort men det är väldigt jobbigt när du väl gör det, säger Håkan Westerblad, professor vid Karolinska institutet och ansvarig för en studie i veckans nummer av tidskriften PNAS.

Han och hans kollegor har i sina studier kunnat se att vid högintensiv träning frigörs en skur av fria radikaler i muskelcellen. De fria radikalerna bryter ner kalciumkanalerna i cellen och ökar på så vis kalciumhalten i muskeln. Och det har visat sig att det är en viktig signal till cellen att den måste göra allt den kan för att bli uthålligare.

Forskarna kunde i muskelbiopsier se att det ökade kalciumhalterna triggade igång vissa gener i muskeln, som styr dess uthållighet, och att effekten av den korta träningen fanns kvar minst ett dygn efter träningspasset.

Det här kan göra storverk på kort tid. Speciellt för en sån som Vetenskapsradions reporter Katarina Sundberg, som inte tränar så värst mycket.

–  Oh, ja. Du skulle på bara några veckor bli betydligt uthålligare. Du skulle säkert springa tre kilometer flera minuter snabbare, säger Håkan Westerblad.

Källa: Placea, N et al, 2015. Ryanodine receptor fragmentation and sarcoplasmic reticulum Ca2+ leak after one session of high-intensity interval exercise. PNAS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista