kust och hav på Gotland
Forskare vill provborra för att se om det går att lagra koldioxid i Östersjön.Foto: Robin Red/ Flickr CC BY.2.0

Forskare vill lagra koldioxid i Östersjön

"Vi kan lagra Sveriges koldioxidutsläpp flera hundra år"
1:26 min

Forskare har ansökt om att få provborra på Gotland för att undersöka en framtida lagring av koldioxid i genom CCS-teknik. Potentialen anses mycket stor.

Så kallad CCS-teknik, det vill säga att fånga upp koldioxid och lagra den under marken för att hindra den att bidra till växthuseffekten, är en åtgärd som många experter menar kan bli viktig för att dämpa den globala uppvärmningen.

Christopher Juhlin, professor i geofysik, har nyligen skickat in en ansökan om att få provborra på Gotland för att undersöka en framtida lagring i Östersjön.

– Vi kan lagra Sveriges utsläpp av koldioxid flera hundra år i Östersjön om det finns en vilja att göra så.

Redan idag finns teknik för att fånga upp koldioxiden vid kraftverk och industrier, men den behöver förfinas. Men den här forskningen handlar om var och hur lagringen ska gå till. Det krävs rätt sorts berggrund med fina porer och en så kallad takbergart ovanpå som kan hindra ett läckage.

De förutsättningarna finns på många håll, till exempel vid det pilotprojekt i Ketzin i Tyskland. Där är Christopher Juhlin med och övervakar att koldioxiden inte läcker ut.

I Östersjön kan ett större demonstrationsprojekt vara igång runt år 2030, tror han.

Juhlin och hans kolleger på universiteten i Uppsala och Lund och på SGU har redan tidigare fått avslag på en liknande ansökan, men nu har borrningsprojektet bantats lite säger han, och han hoppas på svar före jul från Energimyndigheten.

På Gotland är det är enklare att provborra än till sjöss där lagringen sedan är tänkt att ske, men det ger ändå en tillräckligt bra bild av förutsättningarna eftersom berggrunden är densamma.

Var på ön det skulle ske är inte bestämt, men något lokalt motstånd är Christopher Juhlin inte orolig för.

– Vi har haft diskussioner med myndigheter och markägare om en borrning tidigare och i alla fall den borrningen togs emot positivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".