Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Volfram hjärtat i neutronmikroskop

Publicerat måndag 9 november 2015 kl 06.00
Ett ny metod att studera atomernas innersta
1:46 min
Volframbrickor
1 av 2
Tusentals små brickor av grundämnet volfram placeras i ett snurrande hjul, De avger mängder av neutroner till det nya neutronmikroskopet i Lund. Foto: Per Gustafsson/SR
Jose Luis Martinez med flera runt ett metalliskt hjul
2 av 2
Jose Luis Martinez, projektledare i Bilbao, visar volframhjulet som ska bombarderas med protoner, så att hårdmetallen volfram avger neutroner som behövs för studiet av materialstrukturer. Foto: Per Gustafsson/SR

Ett ny metod att studera atomernas innersta kommer om några år att prövas i Lund. Ett stort neutronmikroskop ska byggas och hjärtat i anläggningen blir ett volframhjul som tas fram av forskare i Spanien.

Som att inleda ett parti biljard, en vit boll skjuts mot en samling andra bollar. Så kan man likna det som ska ske i det nya neutronmikroskopet i Lund.

Man skickar protoner från vanlig vätgas i väldig fart - nästan med ljusets hastighet-  i pulser mot ett snurrande hjul, där tusentals brickor med grundämnet volfram har placerats. Hjulet snurrar för att hålla koll på den upphettning som sker.

Hjärtat i anläggningen är ett snurrande hjul, likt ett flera meter stort kvarnhjul fyllt av hårdmetallen volfram, som finns i tråden i gamla glödlampor.

Det är en spansk forskargrupp på 60 personer, som nu arbetar åt det sameuropeiska forskningsprojektet European Spallation Source (ESS), för att ta fram hjärtat i anläggningen, volframhjulet.

Det är protonernas höga energi som spjälkar av neutronerna i den hårda metallens atomer, förklarar gruppens ledare, professor Jose Luis Martinez vid forskningsanläggningen i Bilbao.

Eftersom neutroner saknar laddning har de lätt att tränga in i alla slags material, till exempel för att hitta sprickor i stål eller för att studera celler i vävnader på atomnivå.

Anläggningen i Lund motsvarar sju fotbollsplaner och en protonaccelerator, volframhjul och labbstationer för forskarna ska börja testköras år 2020.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".