Bergig exoplanet liknar jorden

Nu har astronomer upptäckt en exoplanet som på flera sätt liknar vår egen jord. Och planeten finns ovanligt nära oss, med astronomiska mått mätt.

Som bekant finns många solsystem i vår galax. Många av stjärnorna i Vintergatan har egna planeter, som kretsar runt dem.

Nu har astronomer upptäckt en sådan här exoplanet som på flera sätt liknar vår egen jord, på ovanligt nära håll, med astronomiska mått mätt, "bara" 39 ljusår bort. Det är tillräckligt nära för att planetens atmosfär ska kunna studeras med hjälp av teleskop här på jorden.

Planeten, som har fått det opersonliga namnet GJ 1132b är bara lite större än jorden, och består också till stora delar av berg och järn.

Den får 19 gånger mer strålning från sin stjärna än vi får från solen, så de forskare som upptäckt planeten tror att det är för varmt för att något skulle kunna leva där. Men den är ändå sval nog att ha en atmosfär, och forskarna ser nu fram emot att titta närmare på den.

Referens: Berta-Thompson et al: "A rocky planet transiting a nearby low-mass star", Nature 2015. DOI:10.1038/nature15762.