Tidig upptäckt av inflammatoriska sjukdomar med ny metod

0:43 min

Kartläggningen av genaktivitet i T-celler kan på ett tidigt stadium upptäcka inflammatoriska sjukdomar som multipel skleros, men också pollenallergi.

Ett internationellt forskarteam, med bas i Linköping, har tagit fram en metod för att på ett tidigt stadium upptäcka inflammatoriska sjukdomar.

Forskarna har undersökt hur genaktiviteten förändras i vissa vita blodkroppar, immunförsvarets så kallade T-celler. Genom den här kartläggningen av genaktiviteten i T-celler kunde man visa att det på ett tidigt stadium går att upptäcka allt från multipel skleros, MS, till pollenallergi.

Forskarna menar att den här metoden framför allt kan bli användbar i stora kommande kliniska studier, som exempelvis den president Obama vill göra i USA där över en miljon amerikaner ska följas i flera år.

Referens: M. Gustafsson, M. Benson et al."A validated gene regulatory network and GWAS identifies early regulators of T-cell associated diseases" Science Translational Medicine 11 nov 2015, DOI: 10.1126/scitranslmed.aad2722