Gentester för att hitta idrottstalanger döms ut

1:43 min

Gentester som påstås förutsäga vilka idrotter olika barn har bäst förutsättningar för är värdelösa. Det menar ledande forskare inom idrottsgenetik.

Det finns idag åtminstone 39 företag som säljer gentester direkt till konsumenter, även på svenska apotek. Tanken är att föräldrar och idrottstränare ska kunna testa barn för att tidigt sätta dem i rätt idrott, och därmed kunna nå idrottsliga framgångar.

– Teorin är ju helt rimlig. Att vi har olika förutsättningar, generna kommer att bestämma hur bra vi kommer svara på viss träning, om vi kan bli snabba och om vi kan bli superstarka, eller om vi kan bli jätteuthålliga. Men de tester som finns idag testar alldeles för få gener.

– Det finns inte någon som helst grund för dem på vetenskaplig nivå, säger Mikael Mattsson som forskar i idrottsfysiologi vid Idrottshögskolan i Stockholm.

Som en reaktion på hur den idrottsgenetiska forskningen grovt förenklas och övertolkas av kommersiella företag, har nu ett stort antal idrottsgenetiker skrivit en gemensam artikel i tidskriften British Journal of Sports Medicine. Artikeln går ut på att barn eller ungdomar inte bör utsättas för de här testerna, som beskrivs som helt värdelösa.

Finns det någon framtid över huvud taget för den här typen av tester?

– Ja, definitivt. Teknologin går framåt väldigt snabbt, så man kan titta på fler gener tillsammans, snabbare. Man ser hur gener samspelar, det kommer att spela mer roll.

– Man kan inte säga att den här lilla tioåringen ska hålla på med simning, och den här ska hålla på med basket. Däremot kanske man i framtiden kan säga saker som vilken träning en person skulle svara bäst på, så att man kan använda det för att optimera träningen och få bäst hälsoeffekter, säger Mikael Mattsson.

Referens: Webborn et al: "Direct-to consumer genetic testing for predicting sports performance and talent identification: Consensus statement", British Journal of Sports Medicine, 2015. DOI:10.1136/bjsports-2015-095343.