Nytt ämne mot malaria tas fram

1:32 min

Forskare i Japan försöker förädla ett lovande nytt ämne mot malaria. Den här upptäckten har gjorts på samma institution som en av årets nobelpristagare i medicin, Satoshi Omura, jobbar vid.

Nobelpristagarens yngre kollega, kemiprofessorn Toshiaki Sunazuka, berättar om det nya ämnet de hoppas en dag ska kunna användas mot malaria.

– Det är ett väldigt unikt ämne, säger han.

Exakt vad det är för ämne de hittat kan han inte säga. Det återstår en hel del arbete med att kartlägga effekterna innan de kommit så långt att de kan skriva en vetenskaplig artikel om det.

Men han följer en lång tradition på Kitasato-institutet i Tokyo. Där har forskare i flera decennier letat efter nya ämnen som produceras av mikroorganismer som bakterier och svampar från olika jordprover. Och en stor del av expertkunskaperna har byggts upp av Satoshi Omura som är en av årets Nobelpristagare i medicin.

Inne på labbet visar mikrobiologen Atsuko Matsumoto till exempel att rätt blandning av näringsämnen är viktigt.

– Det här innehåller olika näringsämnen, säger hon och håller fram provrör som de odlar bakterierna i.

Det är i jordprov de letar efter nya ämnen, och just nu jobbas det alltså för fullt med att försöka förädla ett lovande nytt ämne mot malaria.

Hittills har det visat sig fungera bra på möss och Toshiaki Sunazuka hoppas att nästa steg nu ska bli tester på apor. Men först måste exempelvis eventuella risker för biverkningar undersökas.

– Det kommer kanske att dröja runt fem år innan vi kommer dit, säger han.