Protester mot IS och ledaren för islamiska staten Abu Bakr al-Baghdadi i Baghdad Iraq Foto: Hadi Mizban/AP
1 av 2
Protester mot IS och ledaren för islamiska staten Abu Bakr al-Baghdadi i Baghdad Iraq Foto: Hadi Mizban/AP
Jihadister med flagga går på rad. Foto: AP
2 av 2
Jihadister i Raqqa, självutnämnd huvudstad för Islamiska staten. Foto: AP

Vassare forskning krävs mot terrorn

"Förståelsen kring det religiösa måste bli bättre"
3:54 min

Terrorismforskningen måste bli bättre på att gå på djupet för att verkligen förstå den islamistiska extremismens ideologi, enligt svenska religionsvetare.

Utan djupare religionskunskap riskerar forskningen att leda till felaktiga generaliseringar och att peka ut fredliga grupper av människor som våldsbejakande extremister.

Det menar bland annat, Jonas Svensson, islamolog och lektor i religionsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö:

– Om man inte bryter ner studier av ideologin till enskilda föreställningar, riskerar man att använda ett för grovt redskap där man täcker in för många.

Efter terrordåden i Paris har många terrorismforskare uttalat sig kring den islamistiska extremismens ideologi, och hur något så fruktansvärt kunnat hända.

Men det krävs bättre religiös förståelse för de olika delarna av ideologin och för att verkligen kunna förstå attraktionskraften hos exempelvis IS, enligt islamolog Jonas Svensson.

– Det gäller att förstå hur religion fungerar för människor, framför allt på det känslomässiga planet. Det är på det sättet man kan förstå hur religiös retorik ser ut och fungerar, säger Jonas Svensson.

Nyligen publicerades en rapport om islamistisk extremism på sociala medier av Försvarshögskolan.

Men bara ett par sidor ägnades åt religiösa aspekter och då i alltför svepande termer, enligt flera svenska religionsforskare som kritiserat rapporten.

Exempelvis behöver en uppmaning till "jihad" inte betyda att man är en våldsbejakande extremist som antyds av rapporten. Det kan också betyda att man ska sträva efter att vara en god muslim.

Enligt islamolog Jonas Svensson bör terrorismforskningen bli bättre:

– Jag tror att den måste bli bredare och mer tvärvetenskaplig och just involvera experter som är på att analysera den religiösa politiken, och det behövs samarbete som bedriver studier på ett bredare material än till exempel inlägg på Facebook.

Men Magnus Ranstorp, forskningsledare vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier på Försvarshögskolan, håller inte med om att terrorismforskare har för dålig religionskunskap.

– Men självfallet finns det alltid aspekter där man kan förbättra sig på, och det är ju ett ganska ungt fält, men att vi inte känner till islamologins bidrag till exempel, det stämmer inte, vi har visat det på andra sätt i andra rapporter.

Däremot menar han att de känslomässigt religiösa aspekterna av extremismen är mycket viktiga att studera, och att mer tvärvetenskaplig forskning behövs.

– Det behövs djupare religiös förståelse, men också tvärvetenskap kring sociologi, antropologi och psykologi, så att det välkomnar jag.

Enligt islamolog Jonas Svensson är IS användning av ordet "kalifat" ett exempel på ett begrepp med känslomässig religiös innebörd, som inte bara representerar det geografiska område där IS har som mål att styra:

– När IS använder ett ord som kalifat så är ordet en del av en islamisk helig terminologi, det betyder inte bara ett historiskt styrelseskick, utan bär också på en känslomässig laddning, det finns underförstådda anspråk på religiös legitimitet. Om man inte är medveten om alla dessa aspekter så missar man stora delar av det som kan verka attraktivt för unga personer som radikaliseras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".