Ljus osynliggör fisk till havs

0:54 min

Månfiskar till havs kamouflerar sig från rovfiskar genom att försvaga det ljus som reflekteras på deras hud. Det visar en ny studie av biologer från University of Texas.

Forskarna placerade bland annat fiskar av arten månfisk i en liten roterande bur ute till havs och lät naturligt infallande solljus reflekteras mot fisken. En kamera registrerade sedan ljuset från över 1500 olika vinklar.

Med hjälp av kameran som här fick rovfiskens roll kunde man se att ljuset som reflekterades från de ytor på bytesfisken, i den vinkeln som en rovfisk ofta ser och jagar den, var särskilt svagt.

Det beror på att guaninekristaller, en sorts proteiner som sitter längs med fjällen på fiskarna, reflekterar ljuset på olika sätt beroende på varifrån ljuset från solen kommer, och hur det bryts i vattnet.

På så sätt har fiskar där ljuset reflekterar särskilt svagt gentemot rovfisken som jagar dem, fått en evolutionär fördel.

Förhoppningen är att kunskapen kan bidra till att tillverka bättre kamouflerade material för undervattensmiljöer ute till havs.


Referens: Parrish C. Brady et al. Open-ocean fish reveal an omnidirectional solution to camouflage in polarized environments. DOI: 10.1126/science.aad5284