Hjälparbetare med hinkar
Hjälparbetare med hinkar och annan utrustning i Monrovia med många ebolasmittade. Foto:TT

Ebolaepidemin kunde ha skötts bättre enligt expertpanel

En internationell panel har kommit med förslag på hur vi kan få bättre beredskap för epidemier som riskerar att spridas över hela världen.

Panelen består av experter på olika områden som har med hälsa och sjukdomsutbrott att göra. De presenterar sina slutsatser i medicintidskriften the Lancet.

Analyserna bygger på hur omvärlden reagerade på Ebola-epidemin i Västafrika. Panelen anser bland annat att Världshälsoorganisationen WHO reagerade alldeles för långsamt.

I en lista med tio punkter föreslår de nu flera förbättringsåtgärder. Det handlar till exempel om att få bättre tillgång till den forskning som görs.

Referens: Suerie Moon et al. Will Ebola change the game? Ten essential reforms before the next pandemic. The report of the Harvard-LSHTM Independent Panel on the Global Response to Ebola. The Lancet 22 november 2015. DOI: 10.1016/S0140-6736(15)00946-0)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".