Ros
Rosen används í försök att ta fram digitala kretsar i växter. Foto: LIU

E-rosen som kan blomma på kommando

Elektronisk styrning av växter
1:42 min

Experiment vid Linköpings universitet visar att det är möjligt att föra in digitala kretsar i växter, och att man kan både läsa av och styra växters olika funktioner.

Det här anses som banbrytande försök inom området organisk elektronik och forskningsledare Magnus Berggrens elektroniklabb har på senare år förvandlats börjat likna ett växthus med rosor.

Hans forskargrupp vid Linköpings universitet har lyckats skapa digitala kretsar i stammen på rosor. Det har skett med hjälp av en polymer - en plast - som leder ström, och det sugs upp av växten inuti stammen.

De här forskningsresultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science Advances, och forskarna hävdar att det här är första gången som någon lyckas applicera digitala kretsar inuti växter.

Men vad kan man använda elektroniska växter till? Jo, det kan ses som ett första litet steg mot elektronisk styrning av alla typer av växter, alltså inte bara rosor, utan buskar och träd, att utveckla metoder att kommunicera med växters hormoner och signalsystem.

– På ett sätt kan man säga att vi är på väg att introducera enkla nervsystem inne i plantan där man kan mäta av funktion, men också styra funktioner. Om vi vet att en växt bestämmer sig för att blomma och vi vet att det kommer en köldknäpp, kan vi kanske bromsa ner blomningen, säger Magnus Berggren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".