Dansa med doktorer

Sedan 2007 arrangerar tidskriften Science en tävling, där forskare får skicka in bidrag där de bokstavligt dansar sina doktorsavhandlingar. Priset går i år för första gången till en samhällsvetare.

Priset i tävlingen Dance your PhD - alltså dansa din doktorsavhandling - delas ut i fyra olika kategorier: fysik, kemi, biologi och samhällsvetenskap. Det är ett sätt för forskare att förklara sin avhandling på ett kreativt och minnesvärt sätt.

I år kammar Florence Metz från universitet i Bern i Schweiz hem priset för bästa dans, alla kategorier - och i år är första gången som det priset går till en samhällsvetare.

Hon har i sin avhandling tittat på hur olika aktörer, som till exempel stater och industriföretag, har olika syn på hur man ska ta fram riktlinjer för att bättre ta hand om jordens vatten. Hon menar att samarbete krävs om vi vill skydda vårt vatten.

Hip-hop och salsa är danser som förekommer i videon, och varje dans föreställer olika aktörer.

Och priset? Tusen dollar och en resa till Stanford universitetet i Kalifornien.

Referens: http://news.sciencemag.org/scientific-community/2015/11/announcing-2015-dance-your-ph-d-winner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".