Piller och burkar. Foto: Mattias Ahlm/SR
Fler långtidsstudier behövs för att se effekter av adhd-läkemedel. Foto: Mattias Ahlm/SR

Krav på fler studier av adhd-läkemedel

Det är oklart om barn och ungdomar som äter de vanligaste adhd-medicinerna med substansen metylfenidat får bättre livskvalitet. Det visar en genomgång som Cochrane-institutet har gjort.

Forskarna har tittat på 185 randomiserade studier där mer än 12 000 ungdomar och barn ingick. Men eftersom studierna bara har följt barnen under 75 dagar, och barnen ofta insåg om de fick piller med aktiv substans eller inte, är studierna inte av bästa kvalitet anser forskarna.

I studierna framkom att de vanligaste biverkningarna var minskad aptit och sömnproblem. 

För att få mer tillförlitligt resultat efterlyser forskarna mer långsiktiga studier där deltagarna får sockerpiller med liknande biverkningar som för adhd-medicinerna. Men före studier görs på barn bör vuxna vara försökspersoner, menar forskarna.

I dagsläget finns inga starka bevis för livshotande biverkningar av adhd-mediciner, men Cochrane-institutet påpekar behovet av just långtidsstudier för att kunna se sådan eventuella effekter.


Referens: Storebø OJ et al "Methylphenidate for children and adolescents with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD), Cochrane Database of Systematic Reviews 2015, Intervention review. DOI: 10.1002/14651858.CD009885.pub2

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista