Man springer med långa, spänstiga kliv över strand. Foto: Amadfer CC BY-SA 3.0
Forskare har för första gången sett att brosk kan återbildas i leder som är under hög belastning. Foto: Amadfer CC BY-SA 3.0

Brosk återskapades under extremlopp

Brosket i ultralångdistanslöpares fötter och vrister bröts först ner, men började sedan byggas upp igen, under pågående belastning.

Människans fot är gjord för att springa med. Det konstaterar forskare som följt ultralångdistanslöpare under ett 450 mil långt lopp genom Europa, från södra Italien till Nordnorge.

Löparna sprang varje dag i drygt två månader, och forskarna ville undersöka hur deras kroppar reagerade på den här höga belastningen.

Med hjälp av magnetkamera kunde de se att brosket i knän, vrister och bakfötter bröts ner under de första 150-250 milen, men sedan visade sig brosket kunna återbildas, fast loppet fortsatte. Det är första gången man kunnat se en sådan här återbildning av brosk, vid belastning, i människor.

Det verkar inte finns någon gräns för hur långt vi människor kan springa, inte i fötterna, i alla fall, enligt forskarna som presenterar sin upptäckt vid en vetenskaplig konferens i Chicago i dag (RSNA).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".