säng med nalle
1 av 2
För många barn med obotlig cancer sker övergången från behandling till vård i livets slutskede ofta mycket sent. Foto: TT

Palliativ vård ges sent till barn med cancer

1:25 min

Av drygt 300 barn som varje år insjuknar i barncancer i Sverige förlorar vart femte barn kampen. Läkaren Li Jalmsell har i en avhandling undersökt hur länge barnen ges botande behandling, innan beslut fattas att övergå till så kallad lindrande, palliativ vård.

Att vara förälder till ett barn som vårdas för cancer är oerhört stressande, många kastas mellan hopp och förtvivlan. Tidigare studier har visat att sjukdomens nyckfullhet gör det svårt både för vårdpersonal och föräldrar att veta när det är dags att avsluta en botande behandling, och i stället koncentrera sig på att endast lindra symtom.

Läkaren och forskaren Li Jalmsell har läst journalerna efter totalt 95 barn som gått bort i cancer mellan 2007 och 2009 för att ta reda på när vården växlade från botande behandling till så kallad palliation, lindrande vård i livets slutskede.

– För många barn sker det väldigt, väldigt sent. Det gällde framför allt barn med leukemier. Där var det flera barn som fick botande behandling fram till sista, eller de två sista dagarna innan de dog. Det här ger både barnet och familjen en väldigt kort tid att förbereda sig, och att säga farväl, menar Li Jalmsell.

Beslutet att avsluta en behandling kan ha betydelse, menar hon.

– Om alla har förstått att det här barnet faktiskt kommer att dö, om man har fått ta ett avsked som man vill, om man har fått vara med under den sista tiden, så mår föräldrar och syskon bättre på sikt, säger Li Jalmsell.

Åsa Sandells dotter Fia, som drabbades av en svår hjärntumör när hon var 14, fick veta att hon inte skulle överleva drygt en månad innan hon gick bort.

– Som jag minns hennes ansikte då såg hon inte chockad eller förvånad ut på något sätt. Hon fick det bara bekräftat. Och på något sätt kan jag tro att hon till och med tyckte det var skönt att få veta det, säger Åsa Sandell.

Referens: Jalmsell L, Towards Good Palliation for Children with Cancer: Recognizing the Family and the Value of Communication, 2015, Digital Comprehensive Summaries of Uppsala Dissertations from the Faculty of Medicine, doctoral dissertation, ISSN 1651-6206 ; 1123

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista