Nya detektorer i gruvan ska ge svar på universums gåtor

1:37 min

I samma gruva som årets nobelpristagare i fysik gjorde sina upptäckter om neutriner riggar man nu för nya experiment.

Årets fysikpris handlar om de små neutrinopartiklarna som ständigt far genom universum, jorden och oss. Den kanadensiske pristagaren Arthur McDonald gjorde sina upptäckter för 14 år sedan i världens djupaste zinkgruva i Kanada. Men jättedetektorn som finns två kilometer under jord har verkligen inte gått i pension. Nu görs den om för att kunna svara på fler olösta frågor om universum.

Den nya detektorn ska bland annat försöka mäta en mycket ovanlig sorts radioaktiv strålning som fysiker räknat ut finns, men som ingen ännu lyckats se i verkligheten.

Om de lyckas kommer det i sin tur att ge svar på vad en neutrinopartikel väger, något som ingen heller hittills kunnat mäta. Och dessutom kan de då förstå om neutrinopartiklar kan vara antipartiklar åt sig själva, vilket ger mer kunskap om hur universum skapades, och är uppbyggt.

Men det hänger på att de lyckas få syn på den här strålningen från något som kallas neutrinolöst dubbelt betasönderfall.

Det ska ske alltså ske i den gamla detektorn som inte behöver byggas om utan i princip bara fyllas med en ny sorts vätska. Detektorn är en stor genomskinlig sfär, som en gigantisk julgranskula, 12 meter i diameter. Den omges av en större sfär med 10 000 ljussensorer som ska spana efter både elektroner från det neutrinolösa sönderfallet och energisvaga neutriner från solen.

Det går eftersom detektorn blir cirka 100 gånger känsligare med den nya vätskan. Allt håller nu på att färdigställas så att mätningarna ska kunna dra igång i slutet av nästa år.

I samma underjordiska labb, SNOLAB i gruvan i Kanada, startar snart världens största detektor för att studera mörk materia, något man hittills aldrig lyckats se.

Den blir tio gånger känsligare än de som finns idag, och i januari eller februari ska forskarna börja sina mätningar. En av dem som deltar i försöken är årets nobelpristagare i fysik Arthur McDonald.

Mer om neutrinomätningar i kanadensiska underjorden hör du i Vetandets värld idag kl 12.10.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista