William Campbell
1 av 2
Nobelpristagaren William Campbell. Foto: Annika Östman/SR
Man med svullet ben
2 av 2
En person i Nigeria med elefantiasis tvättar sitt ben. Drabbade måste tvätta sig regelbundet för att motverka bakterieinfektioner. Foto: The CarterCenter/ E Staub

Campbells medicin nådde miljontals drabbade - till slut

Om medicinen som hjälper miljontals fattiga
1:59 min

Nobelpristagaren William Campbell tog fram läkemedlet ivermektin som är effektivt mot parasitsjukdomar. Men det tog lång tid innan det nådde patienterna.

Drömmen för både läkemedelsbolag och Världshälsoorganisationen, WHO, borde vara att upptäcka möjligheten att bota miljontals människor. Men när det handlar om att bekämpa parasiter som kan orsaka flodblindhet och elefantiasis blev inte alla glada över den upptäckten till att börja med.

Frågan var nämligen vem som skulle betala när det främst var fattiga som drabbades. Nobelpristagaren William Campbell som då jobbade på läkemedelsbolaget Merck, berättar om det svåra beslutet som hans vd doktor Vagelos hade att fatta.

– Han samlade sina närmaste rådgivare och sedan fattade han beslutet att ge bort medicinen. Det verkade vara enda sättet för de patienter som behövde den att få den, säger William Campbell.

Men läkemedelsbolaget var inte berett att distribuera och organisera den årliga behandlingen till miljontals fattiga människor, och vände sig därför till Världshälsoorganisationen WHO. Men WHO sa nej.

Och det var inte alls konstigt, tycker nobelpristagaren William Campbell. Ett annat läkemedel mot flodblindhet hade nämligen testats, men som gjorde att personer snabbare blev blinda. WHO:s experter var rädda att samma sak skulle hända med Campbells läkemedel, ivermektin.

Parasiterna som skapar flodblindhet är speciella. De kommer in i människan via knott, och de upp till 50 cm långa maskarna kan leva i 18 år i människokroppen.

WHO ville avliva parasiterna snabbt, men det visade sig att ivermektin i stället verkade som ett nervgift och förlamade de tusentals parasitlarverna sakta. För att komma på det här gäller det att kunna beundra och respektera parasiterna, som Campbell gör.

– Jag beundrar och respekterar parasiter, men jag har ägnat större delen av mitt liv åt att försöka döda dem.

Mer 85-åriga pingisspelande parasitjägare i Vetandets Värld 12.10 idag

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".