Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Energin måste kunna lagras bättre

Publicerat måndag 14 december 2015 kl 06.00
Vad som behövs nu
(1:21 min)
Under klimatmötet i Paris hölls många diskussioner om olika länders energisystem. Här diskuterar representanter ifrån Kina och Hong Kong hur de ska minska på sina utsläpp av växthusgaser. Foto: Pelle Zettersten/Sveriges Radio
Under klimatmötet i Paris hölls många diskussioner om olika länders energisystem. Här diskuterar representanter ifrån Kina och Hong Kong hur de ska minska på sina utsläpp av växthusgaser. Foto: Pelle Zettersten/Sveriges Radio

Energin från förnybara källor behöver lagras bättre om det ambitiösa klimatavtalet ska hållas.

Om världens länder ska leva upp till det klimatavtal som klubbades i helgen i Paris krävs stora satsningar på energiteknik som inte släpper ut växthusgaser. Men en förutsättning för att förnybara energikällor, som sol och vindkraft, ska slå igenom storskaligt är att system för att lagra energi utvecklas.

I de flesta länders klimatlöften som lämnades in till förhandlingarna i Paris finns en kraftig satsning på förnybara energislag för att minska koldioxidutsläppen.

Men för att det ska fungera fullt ut behöver energisystemet förändras så att det går att lagra energi i större omfattning, eftersom många förnybara energikällorna producerar el ojämnt. När till exempel vindkraftverk producerar mer elektricitet än vad som behövs för ögonblicket kan ett energilager spara elen så att den kan användas när vinden mojnar eller efterfrågan ökar.

Det finns flera sätt att lagra energi, exempelvis kan man pumpa vatten från en damm till ett magasin på en högre nivå. När man behöver elen kan man släppa ut vattnet och låta det gå genom ett vattenkraftverk. Ett annat sätt är att få fram kostnadseffektiva batterier som kan lagra mycket elektricitet. Men det behövs också teknik som kan balansera skillnaderna i nätet så att spänningen ligger på rätt nivå hela tiden även om elproduktionen varierar.

Även här pågår det teknikutveckling med spänningsregulatorer som utjämnar de skillnader som kan uppstå vid ojämn eltillförsel.

För enskilda hushåll som har solceller på taket eller en vindsnurra på tomten har dock batterilagring redan fått ett uppsving, och det finns flera modeller på marknaden. En annan variant för att jämna ut, som också kan kombineras med energilagring, är att förbättra överföringen över landsgränserna så att elen kan användas där den bäst behövs.

Men för länder som idag är starkt beroende av fossila bränslen, som till exempel Polen där kolet står för cirka 90 procent av elproduktionen, är det inte realistiskt att tro att sol och vindkraft kan ersätta allt. En större satsning på energi ifrån biobränslen är en väg att gå, kärnkraften kan också spela en roll men är dyrtbart att bygga och brottas också med att få acceptans bland många människor.

Ytterligare tekniker som kan komma ifråga är koldioxidavskiljning, att ta bort CO2 från rökgaserna från till exempel kolkraftverk och pumpa ner gasen i geologiska förvar under jord. Men metoden är mycket kostsam och har inte slagit igenom storskaligt.

Mer om vilka nya tekniska lösningar som krävs för att världens länder ska kunna leva upp till det nya klimatavtalet kan du höra i Vetandets värld i dag kl 10 över tolv här i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".