Reine Wallenberg framför mikroskåp. Foto: Olof Peterson
1 av 2
Med det nyinstallerade mikroskopet Reine Wallenberg på atomnivå kunna följa vad som händer när nanotrådar byggs upp. Foto: Olof Peterson
Nanotrådar av InAs (IndiumArsenid) Foto: Lunds Universitet
2 av 2
Nanotrådar av InAs (IndiumArsenid) Foto: Lunds universitet

Mikroskop ska visa hur nanotrådar bildas

1:47 min

I Lund invigs snart ett nytt mikroskop där man ska kunna se hur nanotrådar bildas, ända ner på atomnivå. Det här är viktigt eftersom forskare vill kunna tillverka dem så exakt som möjligt.

En nanotråd är en liten pinne som bara är några nanometer tjock, men över 1000 gånger så lång. På bredden får det alltså plats tusentals nanotrådar på ett enda hårstrå.

Forskare vid Lunds universitet vill designa nanotrådar för att de ska få unika egenskaper, exempelvis omvandla solljus till elektrisk energi.

Forskningen har pågått i flera år och man har utvecklat en egen tillverkningsmetod där nanotrådar kan byggas medan de flyger i en gasström.

Men ett problem är att man inte vet exakt hur trådarna byggs upp.

– Just det här ögonblicket när partiklarna kommer flygande i en gasström och vi matar dem med gaser så de börjar växa. När bestämmer de sig för att växa och bli en lång och ståtlig nanotråd? Vi vet fortfarande inte när och varför det händer, säger Reine Wallenberg, professor i fasta tillståndets kemi vid Lunds universitet.

Det specialbyggda mikroskopet som invigs nu i januari har kostat över 35 miljoner kronor och ska äntligen ge forskarna i Lund en möjlighet att kika in i processen.

Det är ett viktigt steg för att utveckla energieffektiva komponenter till framtidens solceller eller lysdioder.

– Det gäller att veta exakt vad man gör eftersom vi behöver bygga de här komponenterna med en noggrannhet på atomär nivå. Ett atomlager åt det ena eller andra hållet kan betyda väldigt mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista