Utskrivet litet öra. Foto: Petra Olsson
1 av 4
Efter att örat skrivits ut kollar forskarna om de mänskliga cellerna inuti kan bilda egen vävnad. Foto: Petra Olsson
Ida Henriksson och Paul Gatenholm vid bioskrivaren. Foto: Petra Olsson
2 av 4
Ida Henriksson och Paul Gatenholm tillbringar mycket tid vid 3d-bioskrivaren där de skriver ut öron och hud. Foto: Petra Olsson
Olaf Diegel håller upp ett inlägg. Foto: Petra Olsson
3 av 4
Olaf Diegel arbetar med att ta fram 3D-utskrivna skoinlägg åt diabetiker. Foto: Petra Olsson
Närbild av skrivare. Foto: Petra Olsson
4 av 4
Forskare inom 3d-bioprinting vid Chalmers har tagit fram en liten bioskrivare som de tror ska hjälpa stamcellsforskarna. Foto: Privat

Mindre bioskrivare kan påskynda utvecklingen av nya organ

Ger bättre cellöverlevnad
1:47 min

Förhoppningar finns att 3d-bioprinting ska leda till att organ för transplantation kan skrivas ut i framtiden. Men först måste tekniken nå ut till fler forskare. Kanske kan en mindre 3d-bioskrivare få fler att se möjligheterna med bioprinting.

På en hylla står en liten 3d-bioskrivare, som är ungefär lika hög som ett minikylskåp. Den är lättare och betydligt billigare än de skrivare som används av bioingenjörerna idag.

Trots att den är mindre kan den skriva ut samma strukturer som de större 3d-bioskrivarna. Samtidigt ger den bättre cellöverlevnad.

Ingenjörerna här använder ett biobläck som består av nanocellulosa som utvinns från träd. Det här materialet blandas med vatten och celler för att skriva ut porösa strukturer, där cellerna ska bilda egen vävnad.

– Vi kan printa öra med den och vi kan printa celler, men det är framför allt ett startverktyg för dem som vill gå in i 3d-bioprintingteknologin, säger Paul Gatenholm, professor i biopolymerteknik vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Hans förhoppning är att den nya skrivaren ska bidra till att skynda på utvecklingen inom bioprinting. Men det är nog inte hjärtkirurgerna som kommer att kasta sig över den, snarare läkemedelsforskare och stamcellsforskare.

I dag odlar många forskare cellstrukturer i cellodlingsskålar, men då kan de bara studera hur cellerna beter i en tvådimensionell miljö. När det blir billigare att köpa en bioskrivare kan fler forskare skriva ut tredimensionella strukturer med celler inuti. Då beter sig cellerna troligtvis mer som de skulle göra i en människokropp.

– Det är en helt ny värld för en stamcellsforskare som tidigare bara har odlat på en platta. Då blir det bara som en våning, om du jämför ett envåningshus med ett tiovåningshus. Det blir en revolution för dem.

Mer om 3d-tekniken inom framtidens sjukvård i Vetandets värld 12.10 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".