Drink och ungdomar. Foto:  Alistair Grant/TT
1 av 2
Det är värre att dricka mycket på kort tid än att få i sig samma mängd alkohol under längre tid, visar forskningen. Foto: Alistair Grant/TT
Scott Swartzwelder. Foto: Lena Nordlund/SR
2 av 2
Scott Swartzwelder, professor i psykiatri vid Duke University. Foto: Lena Nordlund/SR

Ungdomsfylla kan ge livslång baksmälla

Kan påverka minne och inlärningsförmåga som vuxen
1:21 min

Unga som dricker stora mängder alkohol på kort tid kan få förändringar i hjärnan i vuxenlivet. Studier på unga råttor visar att det påverkar inlärningsförmågan och minnet.

Unga råttor utsattes för det som kan kallas för binge drinking, alltså mycket alkohol på kort tid. Det resulterade i förändringar i hippocampus, en viktig del av hjärnan för minne och inlärning.

När råttorna blev äldre och inte längre fick alkohol hade de ändå bestående skillnader som gjorde att de lärde sig sämre och mindes sämre.

– Just de delar som förändras i råttornas hjärnor är väldigt lika människors, säger Scott Swartzwelder, professor i psykiatri vid Duke University i North Carolina, USA.

Forskningen visar också att det är värre att dricka mycket på kort tid än att få i sig samma mängd alkohol under längre tid.

Liknande studier kan man av etiska skäl inte göra på unga människor, men skulle man överföra alkoholmängderna motsvarar det en promillehalt på 0,8. Enligt Scott Swartzwelder kan det jämföras med ungefär fyra drinkar på ett par timmar för en kvinna, eller fem för en man.

Förändringar av minnet och inlärningen hos unga påverkar i förlängningen andra egenskaper i vuxenlivet.

– Det är exempelvis beteenden som vi kopplar ihop med att vara vuxen, som självkontroll, planering eller beslutsfattande, säger Scott Swartzwelder.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".