Plesiosaurie. Illustration: Dmitri Bogdanov/wikimedia commons/CC BY 3.0
Plesiosaurie. Illustration: Dmitri Bogdanov/wikimedia commons/CC BY 3.0

Dinosaurie "flög" fram i vattnet

Plesiosaurus använde framfenorna i en flaxande rörelse som fick dinosaurien att flyga fram i vattnet med en väldig fart, enligt nya datorsimulationer.

Nu har forskare kommit fram till hur de havslevande jätteödlorna plesiosaurierna, simmade fram med sina fyra stora fenor i världshaven för hundratals miljoner år sedan.

Genom att använda sig av datorsimulationer baserade på ett skelett av en plesiosaurie kom forskarna fram till att dinosaurierna troligen använda framfenorna i en flaxande rörelse som fick dem att i stort sätt flyga fram i vattnet med en väldig fart.

Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Det här är en ovanlig simmetod som bland annat pingviner och havssködpaddor använder. Enligt forskarna borde detta vara slutet på en tvåhundraårig debatt om hur plesiosaurus egentligen simmade. Men man vet aldrig...

Plesiosaurier kallas också för svanödlor och det mytologiska Loch Ness odjuret i Skottland porträtteras ofta som en svanödla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista