Flodhäst som gapar. Foto: TT
1 av 2
Flodhästen låter gärna en bit kadaver hamna i gapet. Foto: TT
Flodhäst med unge. Foto: Darko Vojinovic/TT
2 av 2
Flodhästen är inte vegetarian. Foto: Darko Vojinovic/TT

Flodhästar är inga vegetarianer

Kannibalism kan förklara epidemier
1:26 min

En flodhäst kan sluka 60 kilo gräs per dygn, men de är långtifrån några vegetarianer. Det visar ny forskning.

Flodhästar är köttätare. Den slutsatsen drar en internationell grupp forskare som sammanställt egna och andras observationer av vad flodhästar egentligen äter.

De här stora tunga djuren tillbringar dagarna i vatten, och nätterna på land då de sätter i sig enorma mängder gräs.

Men de är alltså inte rena växtätare, som man hittills trott, utan äter också kött, inälvor och kadaver av till exempel zebror, elefanter, antiloper och även andra flodhästar.

Det är djur som de själva dödat, eller som har dödats av krokodiler, eller dukat under för sjukdomar.

När man tidigare sett flodhästar äta kött har man trott att det var undantagsfall och ett avvikande beteende av vissa individer, men forskargruppen konstaterar alltså att beteendet är utbrett och att det är en del av flodhästarnas ekologiska nisch att även äta kött.

Kanske inte så förvånande trots allt eftersom deras närmaste släktingar här på jorden är valarna, som alla är köttätare.

Forskarna gör också en koppling till det faktum att flodhästpopulationer ofta drabbas hårt av den dödliga och smittsamma sjukdomen mjältbrand. Mjältbrand drabbar även andra stora, betande däggdjur.

Men vissa utbrott slår nästan bara mot flodhästar, och forskarna tror att det kan bero på att de äter på kadaver från artfränder som kan vara smittade med mjältbrandsbakterier.

Referens: Dudley et al: "Carnivory in the common hippopotamus Hippopotamus amphibius: implications for the ecology and epidemiology of anthrax in African landscapes", Mammal Review, 2015. DOI:10.1111/mam.12056.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".