Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Läkemedel vid toalett. Foto: TT
1 av 2
Stora mängder läkemedel hamnar i avloppet. Foto: TT
Porträtt på miljöpartisten Emma Nohrén. Foto: Tim Leffler/SR
2 av 2
Många har väntat på forsknignsrapporten från MistraPharma, säger Emma Nohrén. Foto: Tim Leffler/SR

Så kan resterna från läkemedel stoppas

Plan med tio åtgärder
1:33 min

I höstas avslutades forskningsprojektet MistraPharma, som under åtta år arbetat fram förslag på åtgärder för att minska mängden miljöskadliga läkemedel i vår natur.

Forskare har bland annat undersökt hur man kan förbättra tekniken i reningsverken för att minska mängden miljöskadliga läkemedelsubstanser som släpps igenom. Man har även tittat på effekter som är kopplade till antibiotikaresistens, och på vilket sätt olika läkemedel påverkar miljön.

– Det allvarligaste problemet med läkemedel vi har just nu är utsläpp från produktionsanläggningar i låglöneländer. Läkemedlen tillverkas där och sedan använder vi dem här i väst. Vi blir på så sätt moraliskt ansvariga för de här utsläppen, säger Marlene Ågerstrand som var en av projektledarna. 

Innan projektet avslutades tog man fram en plan med tio olika åtgärder. En går ut på att exempelvis konsumenter ska kunna följa hur företagen arbetar för att minska sina miljöutsläpp. 

Miljöpartisten Emma Nohrén tror att det finns en bred samstämmighet mellan partierna i riksdagen i hur man kan arbeta för att minska mängden läkemedelssubstanser i våra vattendrag här i Sverige. När det stora forskningsprojektet nu är klart kan man börja ta fram förslag för att kunna omsätta allt forskningarbete i praktiken, menar hon.

– Nu när den senaste forskningen både från svenska och internationella förutsättningar finns svart på vitt, hoppas jag att vi kan sätta tänderna i den och gå vidare, säger miljöpartisten Emma Nohrén.

Inom projektet ingick många av de stora svenska universiteten och det finansierades av den svenska fonden för strategisk miljöforskning Mistra.

Referens: Marlene Ågestrand et al. Improving Enviornmental Risk Assessment of Human Pharmaceuticals. DOI: 10.1021/acs.est.5b00302

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".