Den kinesiska robotbilen som har skickats till månen.
Jade-kaninen kallas robotbilen ibland. Foto: Chinese Lunar Exploration Program (CLEP)/ China National Space Administration (CNSA)

Månstenar undersökta av kinesisk robotbil

Den robotbil som Kina har skickat upp till månen har nu kunnat ge en mer detaljerad bild av månens geologi.

Den kinesiska robotbilen skickades upp med en rymdfarkost till månen 2013.

I en artikel i tidskriften Nature Communications berättar forskare nu om analyserna från de stenar som robotbilen har undersökt direkt på plats med sina instrument.

Stenarna innehåller bland annat en annan halt av grundämnet titan än de månprover som samlades in på 1970-talet. De innehåller även en del järn.

Undersökningar av månens yta görs visserligen även av satelliter i omloppsbana, men forskarna menar att de här mätningarna direkt på plats på ytan är viktiga för att vi bättre ska förstå månens geologiska historia.

Den kinesiska robotbilen kallas ibland för Jade-kaninen. För att göra mätningarna som nu har använts för analyserna höll den på i 32 dagar och åkte en sträcka på 114 meter på månens yta.

Referens: Zongcheng Ling et al. Correlated compositional and mineralogical investigations at the Chang´e-3 landing site. Nature Communications 22 december 2015. DOI: 10.1038/ncomms9880)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".