Närbild på mineralet. Foto: Erik Jonsson
Här syns det nya färglösa till svagt gula mineralet grootfonteinit tillsammans med svarta mangan- och järn-manganoxider. Foto: Erik Jonsson

Senaste mineralfyndet: glänsande nytt blykarbonat

"Överraskande enkel sammansättning"
0:31 min

Varje år upptäcks mellan 50 och 100 nya mineraler. Det senaste att lägga till listan är ett glänsande blykarbonat från södra Afrika.

Precis som biologer ständigt upptäcker nya arter, upptäcker geologer nya mineral. Men det är inte alls lika vanligt. Vi känner till strax över 5000 olika mineral, de allra flesta från jorden, andra från månen eller meteoriter. Varje år upptäcks mellan 50 och 100 nya mineral.

Ett av de allra nyaste är grootfonteinit, ett blykarbonat som fått namn efter den region i Namibia som det kommer ifrån. Det är den svenske statsgeologen Erik Jonsson vid Sveriges geologiska undersökning (SGU), tillika adjungerad professor vid Uppsala universitet, som upptäckte det.

– Det är ganska sällan ändå, i dessa tider, som det dyker upp nya mineral för jorden, som har en så enkel sammansättning: bara bly, kol och syre. Det här borde vara upptäckt redan, sedan länge!

Trots att fyndet är mycket litet, hade det ändå egenskaper som gjorde att Erik Jonsson förstod att det kunde vara något intressant.

– Det är inte så stora kristaller; de största är några millimeter. De består av tunna, färglösa, extremt högglänsande skivor. Det var den här glansen som fångade mitt öga första gången.

Förutom att det är spännande i sig att få en mer komplett uppfattning av vad jorden består av, kan sådana här nya mineralfynd, även sådana som inte är ekonomiskt intressanta, leda materialutvecklingen framåt, eftersom de visar på nya sätt att bygga ihop atomer till kristaller och därmed få olika egenskaper hos ett material.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".