Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Barrskog. Foto: TT
Av de 68 miljoner ton koldioxid som släpps ut varje år, tas 35 miljoner ton upp av de växande träden, enligt beräkningar från SLU. Foto: TT

Intensivare skogsbruk kan lagra Sveriges koldioxidutsläpp

Fler träd kan dubblera upptaget till 2050
1:46 min

Alla utsläpp av koldioxid i Sverige skulle kunna tas upp och bindas av den svenska skogen. Men ett mer intensivt skogsbruk kan stå i konflikt med andra miljömål.

Fler och mer snabbväxande träd i skogen skulle öka upptaget av koldioxid från luften. Detta genom att träden tar upp koldioxid genom fotosyntesen, kol som sedan binds och lagras i trädens ved.

– Det korta receptet är att hitta medel för att stimulera markägaren att öka skogens tillväxt, säger Tomas Lundmark som professor i skogsskötsel på SLU.

Virkesmängden i den svenska skogen har fördubblats de senaste 100 åren. Det innebär att ungefär dubbelt så mycket koldioxid lagras i de växande träden, jämfört med för 100 år sedan.

Orsakerna är flera. Man hugger inte mer än tillväxten och dagens skogsskötselmetoder gör att träden växer bättre. Dessutom har mycket gammal skog huggits bort och fått ge plats för yngre träd som har högre tillväxt, berättar Tomas Lundmark.

Redan i dag tar skogen i Sverige upp ungefär hälften av de svenska koldioxidutsläppen. Av de 68 miljoner ton koldioxid som släpps ut varje år, tas 35 miljoner ton upp av de växande träden, enligt beräkningar från SLU.

Fram till 2050 uppskattar forskarna att alla de svenska utsläppen skulle kunna tas upp, om skogsbruket blir ännu mer intensivt.

Vad kan då en markägare göra, konkret, för att öka tillväxten så att träden kan ta upp mer koldioxid?

– På kort sikt handlar det om att hålla skogen lite tätare och att gödsla. På lite längre sikt handlar det om att vara väldigt noga när man anlägger ny skog, säger Tomas Lundmark.

Ett mer intensivt skogsbruk kan dock stå i konflikt med andra miljömål, bland annat biologisk mångfald.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".