Skog i Kanada. Foto: Walter Stucki/Public Domain
Skog i Kanada. Foto: Walter Stucki/Public Domain

Utrymme för kollagring på norra halvklotet

"Ryssland och Kanada har väldigt mycket skog"
1:50 min

Som vi tidigare berättat skulle den svenska skogen kunna ta upp betydligt mer koldioxid än idag, med en annan skötsel. Och skulle andra stora länder göra likadant beräknas 5-10 procent av de årliga globala utsläppen kunna tas upp.

Vad skulle hända om jätteländerna Ryssland och Kanada började bruka sina skogar på samma intensiva sätt som görs i Sverige? Hur mycket mer koldioxid skulle träden i skogarna kunna ta upp?

– Om Ryssland och Kanada hade lika effektivt skogsbruk som Sverige skulle de kunna ta upp 2,5 miljarder ton koldioxid, säger professor Johan Bergh som forskar om skogens klimatnytta på Linnéuniversitetet.

Det motsvarar mellan fem och tio procent av de årliga globala utsläppen av koldioxid som skogarna skulle kunna ta upp.

Det svenska skogsbruket kännetecknas av en stor andel ganska unga och snabbväxande träd, som genom sin fotosyntes tar upp och binder stora mängder koldioxid.

Tomas Lundmark som är professor i skogsskötsel på SLU menar att man kan göra antagandet att 600 miljoner hektar i Ryssland och Kanada har liknande produktionsförutsättningar som Sverige.

Om ryssar och kanadensare använde svenska skötselmetoder skulle den årliga skogstillväxten där kunna bli fem gånger så hög som idag.

Men de ryska och kanadensiska skogarna inte lika industrialiserade som de svenska och finska, enligt Johan Bergh.

– Ryssland och Kanada har väldigt mycket skog, så de tar det som är mest lättillgängligt. De har ingen infrastruktur som Sverige och Finland har, där vi har möjlighet att ta vara på skogen i stort sett hela vårt område.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".