Sädesfält i Australien. Foto: Fir0002/Flagstaffotos/Wikimedia Commons, CC BY-NC
Torka i Australien. Foto: Fir0002/Flagstaffotos/Wikimedia Commons, CC BY-NC

Extremväder har slagit hårt mot skördar i västländer

"Länderna i syd drabbas värst"
1:47 min

De senaste 50 åren har extrema väderhändelser som orsakats av klimatförändringar lett fram till omfattande skador på spannmålsproduktion i länder världen över.

Forskare har för första gången på nationell nivå mätt de globala skadorna på jordbruket orsakade av extremväder.

Det visade sig vara länder i Europa, Australien och Nordamerika som förlorat störst del av produktionen på grund av omfattande torka.

Men enligt Anders Malmer professor i tropiskt skogsbruk vid Sveriges lantbruksuniversitet, är det ändå inte de rika länderna i väst som lider värst av torkan.

– Länderna i syd är ju oerhört mycket mer sårbara. Där folk lever ur hand i mun, där finns ju inte mat att köpas någon annanstans. När det då är 9-10 procents förluster kan det naturligtvis få katastrofala följder, säger Anders Malmer.

En internationell forskargrupp har undersökt 177 länders produktion av spannmål världen över. Studierna gjordes mellan åren 1964 och 2007.

Genom att fokusera på ländernas produktion under extrema väderförhållanden som både översvämning och torka, extrem kyla och extrem värme upptäckte forskarna att just värmeböljor – och framför allt längre torrperioder – minskade ländernas spannmålsproduktion, med närmare tio procent i genomsnitt. Kyla och översvämning verkade inte påverka produktionen nämnvärt.

Länder i Europa, Australien och Nordamerika med sina storjordbruk drabbades av en minskad produktion på 20 procent på grund av torkan. Länder i Asien och Afrika med sina småjordbruk förlorade i genomsnitt omkring 10 procent av spannmålsskörden.

De största förlusterna på grund av torka skedde efter år 2000. Enligt dagens klimatmodeller kommer värmeböljor och extrem torka bli vanligare på många håll i världen framöver.

– Rent globalt måste vi inse att vi alla ska försörja oss på den här planeten. Och då gäller det att kunna öka uthålligheten i syd där den stora befolkningsökningen kommer vara, säger Anders Malmer.

Han menar också att det är viktigt att återställa marker.

– Det finns inte så mycket mer skog att ta ner och det är inte hållbart att fortsätta göra det. För oss i norr måste vi ju fundera över var får vi vår mat ifrån och hur hållbart det är i längden att vi köper vår mat utomlands.

Studien är publicerad tidskriften Nature.

Referens:
Lesk C. Et. Al. "Influence of extreme weather disasters on global crop production", DOI: 10.1038/nature16467, Nature 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".