Gulnad mumie. Person i labbrock undersöker med vita handskar. Foto: © EURAC/Marion Lafogler
1 av 2
Ismannen Ötzi undersöks. Foto: © EURAC/Marion Lafogler
Man med långt hår och skägg. Smutsig i ansiktet. Foto: © South Tyrol Museum of Archaeology, Foto Ochsenreiter
2 av 2
Rekonstruktion av ismannen Ötzi. Foto: © South Tyrol Museum of Archaeology, Foto Ochsenreiter

Ötzis magsårsbakterie avslöjar folkvandring

1:02 min

Den över 5000 år gamla ismannen Ötzi hade nyss ätit grönsaker och led troligen av magsår när han dog. Generna hos bakterien som kan ha orsakat magsåret förändrar bilden av när folkvandringar ägt rum från Afrika till Europa.

Lars Engstrand, professor i mikrobiologi vid Karolinska institutet är en av författarna bakom studien som publiceras i Science. Han var själv på plats när Ötzis mage tinades upp för analys.

– Ja, det var en unik känsla att stå där och nypa honom i tårna och veta att det här som han ätit för 5300 år sedan, det låg i handen på oss när vi tog emot det här maginnehållet, säger Lars Engstrand.

– Det spännande med det här är ju att man kan använda magsårsbakterien Helicobacter pylori som ett instrument att studera folkvandringar, eftersom den bakterien är kopplad till människans mage och inte finns någon annanstans.

I minst 100 000 år har bakterien Helicobacter pylori varit en del av människans magflora, och bakterien har utvecklats i olika varianter beroende på var människan befinner sig på jorden.

När forskarna analyserade arvsmassan på magsårsbakterien hos stenåldersmänniskan Ötzi upptäckte de att det var en europeisk variant, som ännu inte blandats med varianter av bakterien från Nordafrika.

På så vis drar forskarna slutsatsen att stora folkvandringar från den afrikanska kontinenten som man tidigare trodde skedde för omkring 10 000 år sedan, inte påbörjades förrän efter Ötzis levnad, det vill säga för mindre än 5 000 år sedan.

– Vi måste hitta fler sådana här unika bakteriestammar av magsårsbakterien som fungerar som ett fingeravtryck för hur människan migrerat på jorden yta. Då kan vi förhoppningsvis använda oss av andra mumier, kanske från Sydamerika och Sibirien och sådana studier är på gång nu.

Vid själva upptiningstillfället av Ötzi för ett par år sedan kommer Lars Engstrand särskilt ihåg ett litet blad från maginnehållet.

– Det var en svindlande tanke att han ätit detta för 5 300 år sedan och att denna "grönsak" vid dödstillfället inte hade hunnit brytas ner utan nu låg kvar intakt i magen efter alla dessa år, säger Lars Engstrand.

Referens: Maixner F. et. al. "The 5300-year-old Helicobacter pylori genome of the Iceman", Science 2016, DOI: 10.1126/science.aad2545

Fakta om ismannen Ötzi

En mumifierad stenåldersman upptäcktes i september 1991 i en glaciär i Ötztal-alperna på 3 212 meters höjd. Bergskedjan ligger i italienska Sydtyrolen nära gränsen mot Österrike.

Ismannen var fullt påklädd när han dog och mumifierades genom intorkning på den höga höjden i början av en köldperiod, som varat fram till i dag.

Även inre organ har bevarats. På rygg, knä, vader, anklar och vrist finns tatuerade grupper av korta streck eller små kors, förmodligen en sorts primitiv medicinsk behandling liknande akupunktur.

Källa: NE

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista