Utklädd till Bowie med det röda hår han bar under perioden.
Will Brooker i typisk Life on Mars-stil under en Bowie-utställning i Melbourne.

Forskare lever Bowies liv och faser

Vill komma nära Bowies tankevärld
1:17 min

Will Brooker, professor i kulturvetenskap vid Kingston University i London håller på med en akademisk bok om David Bowie, som dog i veckan. Och han gör sin research på ett väldigt speciellt sätt.

Will Brooker lever i David Bowies fotspår, klädd och sminkad som Bowie. På ett år liksom snabbspolar han sig igenom Bowies alla faser, från tonåren på 1960-talet till våra dagar. Han lyssnar på samma musikinfluenser, läser och studerar samma böcker och konst, och har dessutom tagit sånglektioner och uppträder med Bowie-låtar.

David Bowie som själv iscensatte så många olika karaktärer, hade nog gjort på samma sätt om han skulle ha skrivit en bok, tror Will Brooker.

– Jag tror han hade uppskattat en sådan researchmetod, säger Will Brooker.

Han gör det för att komma så nära Bowies tankevärd det bara går. Men efter dödsfallet tänker han tona ner sig lite, och han var redan framme vid Bowies nedtonade år 2000.

Somliga inom forskarvärlden, och också utanför, är kritiska till det oortodoxa tillvägagångssättet, men Brooker bryr sig inte om lite motstånd. 

– Om man tror på något ska man göra det och ignorera människor som inte gillar det, säger Will Brooker.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".