Vulkaner satte i gång klimatkris

1:49 min

Den värsta klimatkrisen under de senaste tvåtusen åren kan ha inträffat på 500-talet efter Kristus enligt pågående klimathistorisk forskning.

– En stor klimatkris som beror på en global nedkylning efter två stora vulkanutbrott på 500-talet. Den fick stora konsekvenser med svält, massdöd och ödeläggelse av bebyggelse, säger Fredrik Charpentier Ljungqvist som är historiker och klimatforskare på Stockholms universitet.

Mängder med vulkaniskt stoff kastades ut i stratosfären. Det ledde till att mindre solljus nådde jorden. Historiska dokument berättar om hur solljuset förändrades och det blev kallare. På norra halvklotet blev det mellan två och fyra grader kallare.

Var vulkanutbrotten skedde är fortfarande oklart, men att det blev kallare kan forskarna se genom bland annat spår av växande glaciärer, tunnare trädringar som visar att träden växte sämre.

Med kallare somrar drabbades jordbruket, med missväxt och svält som följd, enligt Fredrik Charpentier Ljungqvist.

Men krisen skulle fördjupas ytterligare. Året efter det andra vulkanutbrottet inträffade ännu en katastrof för bland annat Europa och Asien, när den justinianska pesten bröt ut.

Forskare spekulerar om det kan finnas ett samband, att gnagare som bar på pestsmittan på grund av det kallare klimat närmade sig mänskliga boningar och kanske att människornas motståndskraft var nedsatt på grund av svält.

– Det beräknas att upp till 100 miljoner människor dog i den här pestepidemien som varade ett par årtionden. Runtom i Europa är det en kraftig ödeläggelse av bebyggelse och en befolkningsminskning, säger Fredrik Charpentier Ljungqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista