En geckoödla och en myra. Foto: A Hackmann and D Labonte
En geckoödla och en myra. Foto: A Hackmann and D Labonte

Geckon sätter gränsen för väggklättrande

Har du funderat på varför du inte kan klättra på vertikala ytor på samma sätt som en geckoödla eller en myra kan? Det handlar om kroppsytan.

I en artikel i den amerikanska vetenskapsakademiens tidskrift beskriver en internationell forskargrupp hur de har undersökt 225 djurarter som klättrar med hjälp av självhäftande ytor på sina fötter.

Slutsatsen är att den procent av kroppsytan som måste fungera självhäftande för att djuret inte ska trilla ner från till exempel en vägg ökar i takt med att djurets storlek ökar.

Det betyder att djur av geckons storlek verkar vara gränsen för hur stort ett djur kan vara innan de självhäftande ytorna blir opraktiskt stora.

Vi människor skulle enligt forskarna behöva lägga 40 procent av vår totala kroppsyta på det här. Eller 80 procent av ytan på vår framsida. En av forskarna jämför det med att vi skulle ha fötter med skostorlek 145.

Forskarna menar att deras beräkningar kan hjälpa till att ta fram nya, självhäftande material som hämtat sin inspiration från naturen.

Referens: David Labonte et al. Extreme positive allometry of animal adhesive pads and the size limits of adhesion-based climbing. PNAS 19 januari 2016. DOI: 10.1073/pnas.1519459113

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".