Det fiskas mer än vad vi vet i haven

Det globala fisket har underskattats med mer än 50 procent, enligt en ny studie publicerad i Nature Communications. Det handlar om 32 miljoner ton fångad fisk varje år som aldrig rapporteras i FN:s officiella statistik.

Varje land rapporterar fisket till FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO, men i statistiken utelämnas allt småskaligt fiske, alla bifångster och uppskattningar för illegalt fiske, enligt studien.

Från 1950-talet ökade de globala fångsterna konstant för att sedan avta något i slutet på 1990-talet. Men enligt forskarna bakom den nya studien, beror det på att det helt enkelt inte finns lika mycket fisk i haven längre - inte för att själva fisket avtar.

FAO välkomnar studien och säger att de nu ska se över hur den globala statistiken samlas in, rapporterar Nature på nätet.


Referens:
Pauly, D. & Zeller. Et. al. "Catch reconstructions reveal that global marine fisheries catches are higher than reported and declining". Nature communications 2016, DOI:10.1038/nature.2016.19197

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista