Hand som håller i himalayatrasten. Foto: Per Alström/Uppsala universitet
Himalayatrasten är mer musikalisk än alptrasten. Foto: Per Alström/Uppsala universitet

Skönsjungande himalayatrast ny som fågelart

0:27 min

När forskare skulle studera bergtrasten i Himalayatrakterna upptäckte de att fågelarten i själva verket var flera olika arter.

Upptäckten gjordes av en internationell forskargrupp med en svensk forskare från Uppsala universitet i spetsen. Det var sången som ledde forskarna in på rätt spår. De lade nämligen märke till att trasten lät olika beroende på var den befann sig. I skogsmiljö sjöng den mer melodiskt men högre upp, ovanför trädgränsen, lät fågelsången sträv och raspig.

När forskarna gjorde dna-analyser kunde de se att det i själva verket handlade om två olika arter. Trastarna har varit åtskilda rent genetiskt i flera miljoner år. Dessutom såg de att en underart till bergtrasten också var en egen art.

Så istället för att kalla alla de här tre arterna för bergtrast föreslår forskarna att fåglarna ska få nya svenska namn. Den skönsjungande trasten kallar de för himalayatrast, den raspigare sångaren för alptrast och den tredje som uppgraderats från underart kallar de för sichuantrast.

Sichuantrasten lever i Sichuanprovinsen i centrala Kina och ska enligt forskarna sjunga ännu vackrare och mer melodiskt än himalayatrasten.

Referens: Per Alström et al. Integrative taxonomy of the Plain-backed Thrush (Zoothera mollissima) complex (Aves, Turdidae) reveals cryptic species, including a new species, Avian Research, doi.org/10.1186/s40657-016-0037-2

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista