Hjärna med texten psykobabblarna
Psykobabblarna - en serie om kommunikologi. Bild: Marcus Hansson
Psykobabblarna

"Otrevligt att lärare känt rädsla att kritisera"

14 min

Kommunanställda, idrottare, chefer och skolelever har kommit i kontakt med så kallad kommunikologi som avfärdas som nonsens av hjärnforskare.

Pseudovetenskapen kommunikologi har spridit sig i Sverige. Kommuner lägger stora belopp på kurser där exempelvis chefer gör krypövningar i syfte att bli bättre beslutsfattare. Även skolelever har krupit runt i klassrummen och gjort korsvisa rörelser som påstås underlätta deras inlärning.

Hjärnforskare har avfärdat kommunikologins lära som ren nonsens. Det gör också Lena Adamson, chef på Skolforskningsinstitutet, i en kommentar till Vetenskapsradions granskning.

– Anmärkningsvärt är det man tänker först. Jag kan bara hålla med andra som uttalat sig om att detta är rent nonsens. 

I granskningen framkommer också att personal på Värmdö skärgårdsskola fick gå en obligatorisk kurs i kommunikologi. Under kursen fick lärare vara med om en övning i tankeöverföring. Ifrågasättande deltagare upplevde att deras kritik viftades undan.

– Det känns otrevligt att lärare som reagerat på det här har känt en rädsla att uttrycka kritik, säger Lena Adamson på Skolforskningsinstitutet.

Mer om Skolforskningsinstitutets reaktioner på serien i ljudklippet ovan. Där hör du också ett längre reportage av Marcus Hansson om pseudovetenskap i skolans värld.

Hela serien om kommunikologi finns här: Psykobabblarna

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista