bi flyger mot blomma. Foto:  Sondre Dahle
En ivrig pollinerare närmar sig målet. Foto: Sondre Dahle

Så kan insekterna jobba för större skördar

En större mängd olika pollinerare tycks vara ett lyckat recept för goda skördar. Det visar en analys av hundratals odlingar.

Om du har ett småskaligt jordbruk kan det löna sig att ha många insekter som pollinerar. De kan nämligen göra så att du får en större skörd. Men när det gäller storskaliga jordbruk handlar det inte bara om mängden pollinatörer, där behövs också många olika arter för att få en ökad avkastning.

Det här har forskare kommit fram till efter att ha analyserat över 300 fält i varierande storlek i Afrika, Asien och Latinamerika. De tittade på hur många pollinatörer som fanns där, vilka arter som förekom och hur stora skördar bönderna fick från sin mark under en femårsperiod.

Forskarna skriver att det finns flera anledningar till att en del skördar ger bättre utdelning, exempelvis tillgång till teknik, näringsämnen och vatten. Men de menar att ungefär 24 procent av skillnaden kan förklaras av mängden pollinatörer.

Idag förlitar sig över två miljarder människor i låginkomstländer på småskaliga odlingar för att få mat och inkomst. Det är även i dessa länder som fattigdomen är högre och mängden invånare ökar i snabbare takt. Med den här typen av forskning ökar förståelsen för hur vi kan få större och mer stabila skördar, menar forskarna.

Med småskaliga odlingar avses här två hektar eller mindre.

Referens: Lucas Garibaldi et al. Mutually beneficial pollinator diversity and crop yield outcomes in small and large farms, Science, DOI: 10.1126/science.aac7287

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista