Anders Öhlén som är vd på Läkemedelsförsäkringen och Ann Marie Janson Lang som jobbar med kliniska prövningar på Läkemedelsverket.
Anders Öhlén är vd på Läkemedelsförsäkringen. Ann Marie Janson Lang jobbar med kliniska prövningar på Läkemedelsverket. Foto: Sara Sällström, Sveriges Radio

Fler ansöker om tidiga läkemedelstester

1:40 min

De senaste åren har Läkemedelsverket i Sverige börjat få in fler ansökningar om att få testa nya läkemedel för första gången på människor.

Det handlar om studier där man ska testa ett nytt läkemedel för allra första gången på människor efter att ha gjort tidigare djurstudier.

Ann Marie Janson Lang är läkare och jobbar på enheten för kliniska prövningar och licenser på Läkemedelsverket, och hon talar om ett trendbrott.

– Om vi tittar på 2013 så kom det in tre sådana här ansökningar. 2014 var det 6 stycken och 2015 var det 19. Så det är en ganska stark ökning. Man kan säga att vi är tillbaka nu i Sverige på den ansökningsvolym som vi hade 2011.

Exakt vad som hände runt 2011 kan man inte veta, säger Ann Marie Janson Lang, men hon tror att en bidragande orsak kan vara att Astra Zeneca då lade ner stora delar av sin forskningverksamhet i Sverige.

När ansökningarna om att få göra sådana här tester nu ser ut att öka igen, kan en förklaring vara att det har startats nya företag.

– Där har forskare, och kanske läkare också, upptäckt nya substanser. Man har gjort olika grundläggande försök, och nu vill man gå vidare till människor.

Men vad betyder det då om det blir fler sådana här studier i Sverige framöver? Anders Öhlén är vd på Läkemedelsförsäkringen, där läkemedelsföretagen kan försäkra sig.

– Det är en god cirkel. Vi bygger kompetens genom att göra fler sådana här studier i Sverige, och ju mer kompetens vi får desto fler studier får vi.

Ann Marie Janson Lang menar att det också kan vara bra för vissa patienter. För även om många av testerna görs på friska, frivilliga personer, kan sådana här tester ibland också vara chansen att tidigt få testa ett nytt läkemedel även för vissa patientgrupper.

– Det kan handla om patientgrupper som har sjukdomar där man inte har tillräckligt bra läkemedel idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista