En blåfärgad bild på dom små fiberkablarna. Foto: VirginiaTech. Wikimedia/CC-BY-SA-4.0
I framtiden kommer kanske både ström och data från de här små fibrerna. Foto: VirginiaTeck. Wikimedia/CC-BY-SA-4.0

El och data samsas i fiberkabel

Ett japanskt forskarlag i Tokyo har lyckats ta fram ett effektiv sätt att leda både data och ström genom det som kallas för fiberoptik – i en och samma kabel.

Att omvandla ström till ljus har tidigare gjorts i enskilda kablar, men att göra det i samma kabel som man skickar data i är svårare.

Nu har forskarna på Elektro- och Kommunikationsuniversitetet i Tokyo utvecklat ett avancerat specialfiber som verkar lösa två tidigare problem. Man har lyckats minska mängden värmespill från det ljus som senare ska omvandlas till ström igen. Dessutom har man på ett smart sätt lyckats skilja det ljuset som ska bli data från det ljuset som ska bli ström i kabeln.

Resultaten kan i ett första steg ha betydelse för exempelvis mobilmaster, eftersom det blir ett säkrare system som dessutom kan sänka installationskostnaderna.


Referens: Motohary Matsuura et al. 60 W Power-over-fiber feed using double clad fibers for radio-over-systems with optically powered remote antenna units. DOI:10.1364/OL.40.005598
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista