Människor går på rad, med resväskor och ikeakassar, några tittar tillbaka mot kameran. Foto: Anders Wiklund / TT
Nyanlända flyktingar i Malmö. Foto: Anders Wiklund / TT

Leder lägre löner till bättre integration?

1:52 min

Hur påverkar minimilöner integrationen av nyanlända på arbetsmarknaden? Det ska nu undersökas i Tyskland och Storbritannien.

Sänkta lägstalöner som recept för att få fler nyanlända i arbete är något som diskuteras livligt just nu bland forskare i ekonomi.

För tillfället finns knappt någon publicerad forskning som undersökt just minimilöners påverkan på flyktinginvandrares sysselsättning.

Men Christin Dustman, migrations- och arbetsmarknadsforskare vid University College  London och ordförande för European Association of Labour Economists, har precis inlett ett forskningsprojekt som ska studera det här.

– Låga minimilöner kan å ena sidan bli negativt för den mest lågavlönade delen av den inhemska befolkningen, men å andra sidan kan de lägre lönerna ge nyanlända större chans att ta sig in på arbetsmarknaden. Att undersöka detta kommer bli mycket intressant, säger Christian Dustman.

I och med flyktingkrisen har lägre lägstalöner som recept på integration blivit ett hett ämne runt om i Europa.

Därför har Christin Dustman och hans kollegor vid University College of London nyss inlett ett forskningsprojekt för att undersöka det outforskade området om hur minimilöner i Tyskland och Storbritannien påverkar sysselsättningen specifikt hos invandrare.

– Vi befinner oss i ett väldigt tidigt stadium än så länge, säger Christian Dustmann.

I början av 2015 införde Tyskland allmän minimilön på motsvararande 80 kronor i timmen. Först nu har data på hur sysselsättningen påverkats hos olika grupper i samhället börjat komma in, berättar Christian Dustmann. I Storbritannien har minimilönen ökat på senare år, och hur detta påverkat nyanlända är också något som först nu kan börja studeras.

Men vad de än kommer fram till, tror inte Christian Dustmann att forskningen kommer leda till några slutgiltiga svar i frågan om lägre löner skapar fler jobb åt nyanlända.

– För det första, inom nationalekonomin förekommer aldrig konsensus. För det andra är frågan kring minimilöners påverkan på sysselsättning en av de mest kontroversiella inom vår disciplin, säger Christian Dustmann. 

Mer om lägre löner som recept för integration hör du i Vetandets värld 12.10 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista