Bildserie
I bildserien ses hur rötterna och svamptrådarna växer tätt ihop. Foto: Nature Plants

Generna bakom underjordiskt samarbete

1:31 min

Ett rejält kliv framåt har tagits för att förstå ett av världens viktigaste samarbeten. Det handlar om den symbios mellan svampar och växter som kallas för mykorrhiza.

Det är väl inte på varje promenad ute i naturen som man tänker på hur nära växternas rötter umgås med svamparnas tunna trådar därnere i marken under fötterna.

Ändå har de flesta av världens växter förmågan att bilda mykorrhiza tillsammans med svampar, där växten får näringsämnen av svampen i utbyte mot kolhydrater.

Eftersom det här mykorrhiza-samarbetet står för en så pass stor del av den näring som många växter får i sig, har man länge velat veta vilka gener växterna behöver för att mykorrhizan ska fungera, där rötterna och svamptrådarna växer tätt ihop.

Hittills har man bara lyckats hitta några få sådana gener. Men på senare år har det hänt något som gör att en forskargrupp från USA och Schweiz har lyckats hitta 138 nya möjliga mykorrhiza-gener.

Det som har hänt är att arvsmassan hos allt fler växtarter har blivit kartlagd.

Det gör att forskarna har kunnat jämföra skillnader i dna mellan växtarter som har mykorrhiza, med arter som inte har det.

Men att de har kunnat hitta de 138 generna beror också en del på att labb-teknikerna blivit bättre.

Forskarna har tittat på den form av mykorrhiza som finns hos örter och gräs. De menar att mer kunskap om sådana här gener på sikt skulle kunna hjälpa växtförädlare att ta fram jordbruksgrödor som behöver mindre gödsel.

Referens: Armando Bravo et al. Genes conserved for arbuscular mycorrhizal symbiosis identified through phylogenomics. Nature Plants 18 januari 2016. DOI: 10.1038/NPLANTS.2015.208)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista