Deliang Chen, professor i fysikalisk meteorologi vid Göteborgs universitet och svensk IPCC-forskare. Foto: Johan Bergendorff / SR
Deliang Chen, professor i fysikalisk meteorologi vid Göteborgs universitet och svensk IPCC-forskare. Foto: Johan Bergendorff / SR

Regn kompenserar för krympande glaciärer i Himalaya

1:40 min

Oron för att glaciärerna på den Tibetanska högplatån kommer smälta bort inom några decennier så att hundratals miljoner människor blir utan vatten är starkt överdriven. I stället kommer vattenflödet i många av de stora floderna att öka, med risk för översvämningar.

2007 skrev FN:s klimatpanel IPCC att Himalayas glaciärer kommer att ha smält bort 2035, men uppgiften byggde på en gammal tidningsintervju och inte på någon vetenskapligt granskad rapport.

Det hela dementerades snabbt av IPCC och fanns inte med i det vetenskapliga underlaget om klimatförändringar som senare presenterades. Trots det fick uppgiften stor spridning runt om i världen, inte minst för att hundratals miljoner människor är beroende av vatten som rinner från glaciärerna ner i några av de stora floderna.

Men nu visar en studie som publiceras i Global and Planetary Change att läget inte är riktigt så allvarligt när det gäller vattenförsörjningen.

Deliang Chen, är professor i meteorologi vid Göteborgs universitet och står bakom studien.

– Det var ganska glädjande, vi kunde se att fram till 2070 så finns glaciärerna kvar. Nederbörden kommer öka de närmaste decennierna, så vi får ju stabilt och till och med ökande vattentillgångar.

Vattentillgångarna från de krympande glaciärerna, kommer att kompenseras av den ökade nederbörden. Men mer regn kan också innebära översvämningar lägger Deliang Chen till.

De flesta glaciärer smälter med oregelbunden hastighet så det är svårt att säga hur snabbt de minskar i omfattning. Glaciologen Regine Hock är professor i geofysik vid Fairbanksuniversitetet i Alaska och även gästprofessor vid Uppsala universitet.

– Vi har beräknat att ungefär hälften av volymen kommer att ha smält bort i slutet av 2100, de kommer att vara kvar ett tag men de kommer att minska.

Och nu pratar du om glaciärerna i Himalaya?

– Precis, säger Regine Hock.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista