pipett med små larver. Foto: Felipe Dana/TT
En hälsoarbetare i Brasilien visar upp larver från Aedes aegypti-myggan som sprider zikavirus. Foto: Felipe Dana/TT

Forskare kraftsamlar mot zikaviruset

1:53 min

Zikaviruset fortsätter att förbrylla forskarna. I Brasilien finns en skarp misstanke att viruset ligger bakom att tusentals bebisar har fötts med för små hjärnor. Nu ska forskningen samordnas.

– I delstaten Sao Paulo har Zika-nätverket ungefär 40 labb involverade, säger virologen Paolo Zanotto i Sao Paulo.

I nätverket ingår flera hundra forskare som ska söka fastställa om ett samband finns mellan viruset, som började få snabb spridning i Brasilien för ett år sedan, och det ökade antalet barn som fötts med missbildningar av hjärnan.

Viruset som importerats från en ögrupp i Stilla havet sprids av samma myggart som sprider denguefeber. Infektionen ger liknande symptom som hög feber och muskelvärk, men slutresultatet är oftast ett tillfrisknande.

Men missbildningarna har nu fått forskare att fråga sig om viruset på senare tid har anpassat sig på något sätt till mänskliga celler och kan ligga bakom ett accelererande antal fall av mikrocefali, alltså förkrympta hjärnor hos foster.

Nu riktar sig forskarnas intresse mot immunförsvaret, som ska studeras i labb hos försöksdjur och mänskliga celler. Samtidigt sker massundersökningar av drabbade mödrar i jakten på orsaken.

Sambandet mellan zikaviruset och mikrocefali har ännu inte fastställts vetenskapligt, det finns bara ett samband i tiden. Men det brådskar och man ser inget slut på antalet missbildade barn, som snart är uppe i 5000.

– Jag tror Brasilien står inför sitt hälsoproblem någonsin, om vi inte gör något omedelbart, säger Paolo Zanotto.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista