Bläckfiskar talar färgspråk med varandra

När en del åttaarmade bläckfiskar ändrar färg kan det vara för att prata med andra bläckfiskar, enligt forskare i Australien.

Forskarna har studerat över 50 timmars videoinspelningar med bläckfiskarten Octopus tetricus. Sammanlagt sju av timmarna ägnade bläckfiskarna åt interaktioner av något slag. De petade och rörde vid varandra men den fanns också mer fientliga beteenden.

Forskarna skriver i tidskriften Current Biology att det här är ett av flera exempel på att bläckfiskar kan ha ett mer socialt liv än vad vi har trott hittills.

På videoinspelningarna har de också studerat förmågan som de här djuren har att ändra färg. Och det verkar inte bara vara för att gömma sig från rovdjur, utan också för att kommunicera med varandra.

Bläckfiskar som närmade sig varandra blev antingen ljusare eller riktigt mörka. Färgen verkade enligt forskarna hänga ihop med om bläckfiskarna visade sig vara överlägsna eller underlägsna.

Mörka bläckfiskar fick till exempel ofta de ljusare att ge sig av. Och det var större risk för bråk om de hade ungefär samma färg.

Referens: David Scheel et al. Signal use by octopus in agonistic interactions. Current Biology 28 januari 2016. DOI: 10.1016/j.cub2015.12.033

Videoklippet kommer från Scheel et al./Current Biology 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista