Ulrika Björkstén
Ulrika Björkstén, chef för Vetenskapsradion. Foto: Charlotte Delaryd/SR

Kommentar: Den som vill sola sig i glansen av stjärnforskare måste också ta ansvar

3:19 min

Vetenskapsradions chef Ulrika Björkstén om Karolinska institutets agerande kring Macchiarinis forskning.

Det första man måste notera är att forskning är en förtroendebransch, det finns få sätt att verkligen kontrollera om en forskare ljuger rakt upp och ner, eller helt enkelt bara slarvat. Det är ju också ett av skälen att det alltid måste finnas flera oberoende forskningsrapporter att luta sig mot innan vi vet att något är sant.

Och det här är inte första gången en internationellt firad forskares forskning ifrågasätts. Det har tidigare hänt inom till exempel nanoteknik, men självklart är det så mycket värre när det handlar om medicinsk forskning med patienter som drabbas.

Men just eftersom det ofta är så svårt att kontrollera forskning, så är det ju desto mer förvånande när man väljer att inte redan från början gå till botten med oredlighetsanklagelser som riktas från så kompetent håll som de läkare på Karolinska som gjorde anmälan.

Och att som Karolinska institutet gjort, hävda att fallstudier inte är forskning trots att de har publicerats i peer-reviewade vetenskapliga tidskrifter känns som en mycket märklig hållning. Visserligen är det inte samma typ av etisk prövning som krävs när det gäller fallstudier, men kraven på sanningshalten i beskrivningen måste ju rimligen vara den samma som i en klinisk prövning.

Det här fallet är också ett exempel på hur problematiskt det svenska systemet är, där lärosätena själva har ansvar för att se till att oredlighet inom forskningen utreds. Det finns helt enkelt väldigt lite incitament för ett lärosäte att utreda misstänkta fall eftersom de själva så att säga dras ned i smutsen om misstankarna visar sig stämma. Det här problemet har diskuterats länge, och i höstas tillsattes en utredning som ska komma med ett nytt förslag kring hur misstänkt forskningsfusk ska hanteras. Utredningen ska vara klar senast i november i år.

En annan sak som också blir tydlig här är den enskilde forskarens makt, och här utmärker sig Sverige också internationellt. Svenska universitet brukar beskrivas som ett slags "forskarhotell" där varje forskningsledare sköter sig själv och där universitetsledningen sällan går in och aktivt styr.

Samtidigt har just Karolinska institutet en väldigt speciell ställning eftersom det av de svenska universiteten rankas högst för sin forskning internationellt. Dessutom delas nobelpriset i medicin och fysiologi ut där. Så varumärket Karolinska är oerhört mycket värt, och betydelsen det haft för Macchiarini blir tydligt i SVT-dokumentären.

Det är också viktigt att komma ihåg att Macchiarini är en av de internationella toppforskare som rekryterats för att lyfta svensk forskning. Universiteten vill gärna sola sig i glansen av den här typen av stjärnforskare, och om man då inte vill ta ansvar när det går snett, och det dessutom kanske handlar om människoliv, så uppfattas det förstås som mycket stötande – helt oavsett hur man väljer att tolka det formella ansvaret för olika delar av verksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista