En bild på den mot marken väldigt väl kamouflerade nattskärran. Foto: Jolyon Troscianko
1 av 2
Till skillnad från ökenlöpparen så ligger nattskärran ofta kvar på sina ägg, eftersom honans dräkt utgör ett bättre kamouflage. Foto: Jolyon Troscianko
En bild på de mot marken väldigt väl kamouflerade äggen från en ökenlöpare. Foto: Claire Spottiswoode
2 av 2
Ägg från en ögenlöppare. Fast var är de någonstans? Foto: Claire Spottiswoode

Kamouflage visar evolutionär dragkamp

Biologer från Storbritannien har för första gången direkt ute i naturen lyckats visat hur fördelaktigt kamouflage kan vara i förhållande till synen hos rovdjur.

Man använde sig av kameror som uppfattade ljus och färg på samma sätt som rovdjur till vissa fågelarter gör.

Forskarna upptäckte till exempel att fåglar av arten större ökenlöpare flydde från sitt bo när en mungo närmade sig, utan att rovdjuret upptäckte äggen. Det tyder på att för just den här fågeln är det äggen som är bäst kamouflerade.

Hos arten nattskärra klarade dock äggen sig bäst om fågeln fortsatte att ligga och täcka äggen, vilket tyder på att för den här fågelarten är det dräkten som är bäst kamouflerad.

Att avgöra hur bra ett kamouflage för en viss fågelart kan vara svårt, eftersom de markhäckande fåglarna först och främst kan vara svåra att hitta, men också eftersom de tenderar att flytta runt.

Forskningen är viktig för att bättre förstå hur den evolutionära dragkampen mellan rovdjurens syn och bytesdjurens kamouflage ser ut.


Referens: Joylon Troscianko et al. Camouflage predics survival in ground-nesting birds. DOI: 10.1038/srep19966

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".