Försök med bakteriofager i labbmiljö. Foto:TT
Forskare hoppas exempelvis att bakteriofager ska bli ett effektivt vapen i kampen mot antibiotikaresistens. Foto: TT

Kroppens egen antibiotika ska stärka immunförsvaret

19 olika forskningsinriktningar mot resistens
1:52 min

När bakterier blir resistenta mot antibiotika behövs nya typer av läkemedel. I en översiktsartikel i tidskriften The Lancet Infectious diseases presenteras 19 olika forskningsinriktningar mer eller mindre nära att komma ut i användning.

Ett forskningsspår handlar om att helt enkelt stärka vårt eget immunförsvar.

– Jag arbetar kan vi säga med kroppens egna antibiotika, det vi kallar antimikrobiella peptider, säger Birgitta Agerberth vid Karolinska institutet.

Hon försöker få den mänskliga kroppen att tillverka mer av bakteriedödande peptider, små proteinsnuttar som ingår i immunförsvarets första försvarslinje. Nyligen publicerade hon en artikel där hon visar att en mix av vitamin D och låga doser av en levermedicin, fenylbutyrat, kan hjälpa tuberkulospatienter.

– Om man ger dem vitamin D och den här drogen tillsammans med fyra sorters antibiotika har man ett snabbare förlopp att eliminera tuberkelbakterien.

Det ska alltså användas tillsammans med antibiotika, och det gäller de flesta av de nya antibakteriella läkemedel som utvecklas nu. Men de kan inte ersätta antibiotika rakt av. Antingen ska de kombineras med antibiotika för att få dem att fungera bättre, eller så fungerar de nya medlen förebyggande snarare än behandlande.

Förutom immunförsvarsstärkandet provar man till exempel med bakteriedödande virus, bakteriofager. Andra forskare utvecklar metoder att i stället för att döda bakterierna, se till att de inte blir farliga. Det ger inte lika mycket resistensutveckling.

Ett alternativ som vi enligt den nya översikten kan få se på marknaden redan om några år är antikroppar framställda på laboratoriet.

Steven Projan på företaget MedImmune jobbar med det och tror att den tekniken kommer att få stor betydelse.

– Jag tror att det kommer att innebära en stor förändring. Vi vet av den forskning som gjordes på 1800-talet att det fungerar terapeutiskt och kan vara mycket effektivt.

Referenser:

Artikel på KI:s webb om Birgitta Agerberths artikel i höstas om att stärka kroppens eget immunförsvar mot tuberkulos:

Den vetenskapliga artikeln om kroppens egna peptider mot tuberkulos

Ännu en studie från Birgitta Agerberth om bekämpning av tuberkulos:

Phenylbutyrate induces LL-37-dependent autophagy and intracellular killing of Mycobacterium tuberculosis in human macrophages

Rokeya Sultana Rekha, SSV Jagadeeswararao Muvva, Min Wan, Rubhana Raqib, Peter Bergman, Susanna Brighenti, Gudmundur H. Gudmundsson, Birgitta Agerberth

Autophagy, online 29 July 2015, doi:10.1080/15548627.2015.1075110


John H Rex et al: Alternatives to antibiotics—a pipeline portfolio review

Lancet Infectious Diseases, Volume 16, No. 2, p239–251, February 2016, published online 16 Jan 2016

DOI: http://dx.doi.org/10.1016/S1473-3099(15)00466-1


Vetandets värld om bakteriofager

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".