Paolo Macchiarini i soffa. Foto: Lars Granstrand/SVT
Paolo Macchiarini i dokumentären Experimenten. Foto: Lars Granstrand/SVT

Ministern: Riskerar skada förtroende för forskningen och KI

1:08 min

Ledningen för Karolinska institutet, KI, kommer nu att granskas för sin hantering av Macchiariniaffären. Hanteringen riskerar att skada förtroendet för svensk forskning, menar forskningsminister Helene Hellmark Knutsson.

Paulo Macchiarini är anställd på Karolinska institutet och nu säger KI:s styrelseordförande Lars Leijonborg att Karolinska institutet ska granskas av oberoende, externa utredare.

– Det är nödvändigt att vi gör en genomlysning av allt det som har skett inom Karolinska institutet i den här affären, säger han.

Affären runt stjärnkirurgen på KI fortsätter efter att nya uppgifter kommit fram i en dokumentärserie i SVT. Det rör sig om patienter som fått luftstrupar av plast inopererade, bland annat svårt sjuka patienter med tumörer i luftstrupen.

Tre operationer har gjorts i Sverige och fem utomlands. Bara två patienter har överlevt, men med svåra komplikationer.

En polisutredning om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada pågår.

Samtidigt har kirurgen anklagats för forskningsfusk. En oberoende granskare har tidigare kommit fram till att kirurgen gjort sig skyldig till fusk, men KI-ledningen valde att fria honom. Nu ska alltså en oberoende granskare i sin tur granska Karolinska institutet för hanteringen av affären.

– Jag och regeringen ser väldigt allvarligt på den här händelsen, för den riskerar att skada förtroendet för forskningen och för Karolinska institutet, säger forskningsminister Helene Hellmark Knutsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista