Närbild på en hand som håller i en lite skål med mänskliga embryon. Foto: TT
Efter sju dagar kommer de genförändrade embryona kasseras. Foto: TT

Brittiska forskare får genförändra mänskliga embryon

"Man vet inte vad man ställer till med"
1:44 min

Brittiska forskare har fått ett godkännande av etiska rådet i Storbritannien att genförändra mänskliga embryon. Det här är första gången ett sådant beslut tas i Europa.

– Det är inte mer komplicerat än att använda andra genforskningstekniker för att forska på egenskaper av tidig embryoutveckling, säger Outi Hovatta, professor i obstetrik/gynekologi vid Karolinska institutet.

De brittiska forskarna har fått tillstånd att göra genförändringar i mänskliga embryon under de sju första dagarna för att sedan kassera dem. De ska alltså inte föras över in någon livmoder. Man kommer att använda den nya genförändringstekniken CRISPR/Cas 9, som upptäcktes i Umeå 2012.

Förra våren fick kinesiska forskare mycket kritik när de var först i världen med att göra försök på mänskliga embryon på det här sättet. Inte heller dessa embryon fördes vidare till en livmoder.

Syftet med den brittiska forskningen är att förstå varför vissa embryon fungerar vid provrörsbefruktning och andra inte.

I Sverige menar professor Outi Hovatta att kunskapen är viktig för att i förlängningen kunna hjälpa par som har vissa svåra ärftliga sjukdomar, även om forskningen inte har kommit så långt än.

Göran Hermerén, professor i etik vid Lunds universitet, håller med om att kunskapssökande kan vara intressant, men varnar ändå för vad de här kan öppna vägen till.

– Risken är att detta är ett första steg på väg mot genförändrade bebisar, vars gener går i arv till nästa generation, och det är ett problem. De kinesiska experimenten visade att träffsäkerheten inte är tillräckligt stor. Dessutom kommer det antagligen ta tid att få fram en teknik som är mer träffsäker, säger han. 

Referens: Artikel i Nature

Mer om tillståndsbeslutet här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".